Translate

martes, 16 de octubre de 2012

Born to run, de Christopher McDougall

De tots el llibres que he llegit fins ara i que tracten el tema de l´esport, i més concretament el "running". aquest és sens dubte un dels més emocionats i interessants que he trobat. Segur que el fet d´inciar-me en el barefoot i el minimalisme abans de llegir el llibre m´ha fet viure les pàgines d´una manera diferent. L´enfocament de l´autor, que he de dir no te una prosa "literaria" però on si es nota la seva experiència com a cronista d´esport i esportista ell mateix, n´ és una de les claus. els capitols (32) van poc a poc treien els diferents aspectes del barefoot, dels corredors d´ultramaratons,  de les conseqüències del principis econòmics aplicats a l´esport, d´història de l´esport, de personatges gairebé anònims que han assolit fites increïbles, de teories de l´evolució. Tot molt ben documentat. Però sobretot parla, per mi, de la llibertat, del companyerisme i de l´amor a l´esport i dels valors que representa - esforç, superació, fracàs, lluita, humiltat.
A poc a poc, les pàgines van passant per tots els aspectes citats, però amb el fil de la llibertat que suposa per nosaltres homes i dones el fet de córrer. Més enllà de si l´evolució des dels homínids es deguda o no al desenvolupament de la nostra capacitat innata per córrer, una cosa es segura. Poques activitats tant sencilles, econòmiques i gratificants hi ha com córrer.
Com ja he dit la lectura del llibre ha coincidit amb el moment que començo a gaudir de nou corrents. I quan dic gaudir és en el sentit més ampli possible. Ja ho vaig dir a la crónica de la cursa de muntanya de Badalona: vaig entrar rient a la meta. Quina manifestació més clara de felicitat i satisfacció. És fonamenntalment el que descriu en el llibre. Persones que han trobat en el running la llibertat, la felicitat, i que com en diverses ocasions diu, els ha fet millors persones.



Per acabar, la darrera frase del llibre que diu Cavall Blanc i que no traduiré, perquè sembla prou entenedora: "Running isn´t about making people buy stuff. Running should be free, man". Amen

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.